Aahh.. Dus je wilt meer weten over mij? Ja, dat begrijp ik wel. Je wilt natuurlijk wel weten wie je straks voor je hebt zitten.

Brabantse stuiterbal

Ik ben dus Jolijn. Een goedlachse, geboren en getogen Brabantse.  Op een paar jaar Eindhoven na, woon ik al mijn hele leven in het gezellige dorp Valkenswaard. Ik houd ervan om een goed boek te lezen, lekker naar de sauna te gaan en bezig te zijn met mijn grijze roodstaart papegaai. Ook vind ik het erg leuk om te schrijven en in de lockdown periode heb ik mijn grote droom verwezenlijkt door een kinderboek te schrijven.

Die heeft overigens niets met ASS te maken maar het was wel enorm leuk om mijn hyperfocus daarop te kunnen botvieren. Zoals het een echte ADHD’er betaamt, hou ik enorm van spontane en impulsieve activiteiten en er zijn weinig dingen waar je me niet enthousiast voor kunt krijgen.

Het werkende leven

Na mijn opleiding SPW ben ik 3 maanden vrijwilligerswerk gaan doen in Zuid Afrika. Voor mijn gevoel ben ik daar volwassen geworden. Ik was op mezelf aangewezen en moest het zelf zien te redden. Wat ervoer ik een vrijheid! Rond rijden in de auto van Child Welfare met 14 kinderen in de laadbak om ze naar huis te brengen. In 35 graden een boomstronk uit de grond proberen te krijgen en natuurlijk vergeten om te drinken.  Raften in een rivier vol krokodillen en nijlpaarden (‘steek je peddel niet te diep want anders heb je kans dat je een nijlpaard boos maakt’).

Baby leeuwen van 5 dagen oud die bij je op de kamer slapen en elke 4 uur een flesje nodig hebben. Het was een geweldige tijd waar ik met heel veel liefde aan terug denk.

Tijdens mijn schoolperiode en ook nog een tijdje daarna, heb ik als toezichthouder in het zwembad gewerkt. Het heeft me geleerd om mensen goed te observeren en kleine nuances in gedrag te herkennen. Ik vond dit zo leuk om te doen dat ik het nog een hele tijd naast mijn baan als woonbegeleider heb gedaan.

Hoewel ik het ook erg leuk vond om als woonbegeleider te werken op een groep voor mensen met een meervoudige beperking, kwam ik er daar ook achter dat je als begeleider heel veel tijd achter de computer doorbrengt. Dat vond ik iets minder. Ik had immers een opleiding gekozen om met mensen te werken. Ook begon ik voor het eerst echt tegen problemen aan te lopen. Een paar voorbeelden zijn dat ik een volle luier liet liggen, de badkamer achterliet met de handdoeken nog rond slingerend. Dat soort dingen. Mijn collegae liepen daar natuurlijk tegen aan en spraken me daarop aan. Maar hoe goed ik ook mijn best deed om alles spik en span achter te laten, het lukte me gewoonweg niet. De stress werd hoger en mijn migraine werd heftiger, ik raakte overprikkeld en raakte al mijn zelfvertrouwen kwijt. Kon ik dan helemaal niets goed doen? Het kwam dan ook niet als een verrassing dat mijn contract uiteindelijk niet werd verlengd.

Mijn diagnose

En toen las ik een artikel over ADD en dat veranderde mijn hele leven.

Ik herkende zoveel in dat verhaal! Dus ik naar de huisarts voor een verwijzing naar een psycholoog. Na heel veel testen en gesprekken kreeg ik de diagnose ADD/ADHD, het gecombineerde type. Wat een opluchting was dat!! En wat helderde dat veel op! Het MAVO advies (‘Laat haar maar naar de MAVO gaan, dan heeft ze het wat makkelijker’), het slecht maken van huiswerk, dingen vergeten op te ruimen op mijn werk.

Er was zoveel op terug te voeren. Ik kreeg medicijnen voorgeschreven en er ging een wereld voor me open. Niet langer deed ik er uren over om van mijn plek te komen om iets te doen, een lijstje langer dan 4 taken was niet meer onoverkomelijk. Ik kreeg meer overzicht en kon mijn dag beter indelen. Niet langer voelde ik me altijd maar moe en ik kreeg zin om dingen te ondernemen, zelfs als ik die dag al een hoop taken had gedaan.

Ik durfde het zelfs aan om voor mezelf te beginnen als ZZP’er in de zorg. Iets wat ik voor mijn diagnose nooit had aangedurfd omdat ik zo chaotisch en ongestructureerd was.

Het nu

Dat doe ik inmiddels sinds 2010 en ik vind het geweldig. De afwisselende werkplekken, werkzaamheden, collegae, trainingen en workshops zijn een genot voor mijn ADHD-hoofd. Wel mis ik het een echte connectie te maken omdat het vaak oppervlakkig blijft. Die connectie hervond ik toen ik ging werken bij een woonhuis voor jongeren met ASS en aanverwante stoornissen. De gepassioneerde eigenaresse wakkerde een vuurtje aan waarvan ik niet wist dat ik die in me had. Ik ging me meer verdiepen in ASS door nog meer trainingen en workshops te volgen. Helaas werd het woonhuis te koop gezet en kwam dat voor mij te vroeg om dat bedrijf over te nemen.

Wel was het me duidelijk dat ik meer wilde betekenen voor mensen met ASS en ben ik meer gaan doen als ambulant begeleider.

Hoewel ik het ambulant begeleiden erg leuk vind om te doen, wilde ik meer kunnen betekenen. Ik wil mensen de handvatten kunnen geven om hun leven in te kunnen richten zoals ze dat zelf willen. Vaak had ik het gevoel dat ik brandjes aan het blussen was in plaats van constructief aan verbetering werken. De opleiding van Marja Boxhoorn tot autismecoach kwam ook precies op het goede moment voor mij en gaf mij de handvatten die ik nodig had. Ik heb deze opleiding dan ook met goed resultaat afgerond.

En dat brengt ons hier: jij zit nu mijn verhaal te lezen en denkt erover om je leven een stukje gemakkelijker of inzichtelijker te maken en ik wil je met alle liefde bij staan.

Ik kan je helpen om meer inzicht in jouw kenmerken van autisme te krijgen, meer rust en minder stress te ervaren en betere relaties op te bouwen.

Mijn passie is echter seksualiteit en op ook op dat gebied kan ik je ondersteunen. Samen kunnen we op zoek gaan naar wat bij jou past, wat je verwacht van de ander en wat de ander verwacht van jou in de slaapkamer.